Jackie Groenen zet vrouwenvoetbal op de kaart

Jackie Groenen zet vrouwenvoetbal op de kaart

Jackie Groenen is een Nederlandse voetballer die sinds 2019 middenvelder is in Manchester United en het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. Ze heeft voorheen ook in SGS Essen, FCR Duisburg, Chelsea en FFC Frankfurt gespeeld. Deze Nederlandse topvoetballer is in 1994 in Tilburg geboren. Ook al is ze net over de grens in het Belgische Poppel opgegroeid, speelt ze toch voor Nederland. Voormalig was ze ook nog eens actief als judoka, en alsof dat niet genoeg is studeerde deze gedreven en zeer succesvolle vrouw rechten aan de universiteit van Tilburg.

Met sport opgegroeid

Jackie komt uit een bijzonder talentvolle familie. Maar het is niet enkel talent dat Jackie zo ver heeft gebracht, daar is hard voor gewerkt. Op haar derde besloten Jackie en haar oudere zus Merel dat ze voetballers wilden worden. Al snel gaf vader Jack zijn baan op om zijn dochters te trainen en door het land naar alle voetbalwedstrijden te rijden. Hij bouwde zelfs een klein voetbalveldje binnen huis. Ook zus Merel is een professioneel voetballer. Als ze niet aan het oefenen waren, keken Jackie en haar familie video’s van Johan Cruyff, haar grootste voorbeeld. Ze lazen boeken over hem, Jackie had enorm veel respect voor hem. Daarom draagt zij nu net als Cruyff nummer 14 en is ze erg trots zichzelf ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation te mogen noemen.

Haar ouders

Jack Groenen was zelf een talentvol voetballer. Hij heeft vrij hoog gespeeld, maar is nooit zo ver gekomen als hij wilde. Zijn vader Jeff speelde voor Willem II. Hij besloot een zoon te krijgen die hij Jack zou noemen en zijn droom zou vervullen. Die zoon kwam nooit, maar zijn dochter Jackie heeft die droom zeker vervuld. Ook de moeder van Jackie, Lisette de Groot is een zeer succesvolle vrouw. Ze is hoogleraar aan de universiteit van Wageningen. Ook al was voetbal nooit haar passie, vonden zij en Jack elkaar in hoe gedreven ze waren. Nu zijn ze ook elk weekend in Manchester om Jackie bij te staan en haar wedstrijden bij te wonen. 

5 maal Nederlands kampioen judo

Maar het is niet alleen voetbal waar Jack in uitblonk. Ze was 5 maal Nederlands kampioen judo, en één van de beste judoka’s van Europa. Toen ze haar hip brak op haar 17e tijdens een competitie, gaf ze judo op om zich volledig aan voetbal te wijden. Het was moeilijk om judo achter te laten. Ze geeft toe dat haar ware passie altijd voetbal is geweest maar toch hoopte ze altijd beide te kunnen doen. Haar vroege carrière als judoka helpt haar dan ook erg bij het voetballen. Ze zegt dat het haar eerste advies is voor jonge voetballers, om judo te doen.

Omdat het haar geleerd heeft haar lichaam op de juiste manier te gebruiken. Ze heeft van judo ook geleerd om ontzettend veel druk te kunnen weerstaan. Bij judo ligt alle druk op jou, er is geen team waar je op kan terugvallen. Één foutje en het toernooi kan voorbij zijn, bij voetbal heb je toch wat langer de tijd.

De opkomst van Jackie Groenen als voetbalster

In 2017 won Jackie Groenen met oranje het Europees kampioenschap. In Nederland begon de interesse in vrouwenvoetbal ontzettend toe te nemen. Toen ze in 2019 het enige en winnende doelpunt in de halve finale tegen Zweden op het wereldkampioenschap scoorde, maakte ze historie. Sindsdien in Jackie een ster in Nederland en kan ze zelfs niet zomaar even boodschappen doen zonder herkend te worden.

De opkomst van Jackie Groenen als voetbalster

De nieuwe aanwinst van Manchester United

Na Chelsea speelde Jackie jarenlang in Duitsland. Toen het vrij nieuwe team van Manchester United haar contacteerde, twijfelde ze niet om snel hun nieuwe ster te worden. Ze was altijd al een beetje een Manchester United fan en ook al is het een jong team, ze zag meteen veel potentie in het talentvolle team en coach Casey Stoney. Ze is zelfs liever onderdeel van een club die zichzelf nog aan het opbouwen is, dan bij een al succesvolle club te horen. Jackie heeft geduld en er vertrouwen in dat het moment voor grote medailles vanzelf zal komen.

Hoe zij haar terugkeer naar Engeland ervaarde

Ze vond het fijn om terug naar het Verenigd Koninkrijk te keren. Ze houdt van de aanvallende en competitieve mentaliteit. Zo is ze zelf ook, ze speelt om te winnen. Al die medailles worden verslavend geeft Jackie toe. Wel zegt Jackie veranderd te zijn in de jaren dat ze is weggeweest. Ze is zelf kalmer en volwassener. Maar ook Engels voetbal is volgens Jackie gegroeid. Het spel is nu strategischer dan voorheen. Maar ook de media heeft meer aandacht voor vrouwenvoetbal, het wordt nu serieuzer genomen. Wat ze nooit eerder in een club heeft meegemaakt is dat er niet gezeurd wordt. Iedereen heeft talent, iedereen weet dat het een nieuwe club is, en iedereen traint ontzettend hard om resultaten te behalen. Daar houdt ze van. Bovendien heeft Manchester United een enorme geschiedenis, dat betekent veel voor haar.